Actua 17/3/2006 : “België doet nauwelijks beter dan het miserabele EU-gemiddelde”

Europa investeert te weinig in onderwijs
Een nieuw OESO rapport vergelijkt ondermeer de prestaties van jongeren op vlak van wiskunde. Hieruit blijkt dat de democratisering jammerlijk faalt in Europa, en dat er grote verschillen zijn tussen individuele scholen in België op vlak van de talenten die ze benutten bij de jongeren. De schrikwekkende onderinvestering voor het hoger onderwijs zorgt voor een dreigende achterstand ten opzichte van landen als China, India of Zuid-Korea.
Lees meer bij DS Online.

Al meer dan 100 scholen vroegen subsidie voor energie-audit
De energiefactuur van onze scholen in 2004 bedroeg 100 miljoen euro, ofwel bijna 15% van de werkingsmiddelen. Onderwijsminister Frank Vandenbroucke zorgt voor een tussenkomst van de overheid in de facturen voor een energie-audit. De premies die scholen op die manier kunnen krijgen voor zulk een audit, lopen op tot 85% van de kost hiervan.
Met behulp van een energie-audit wordt een overzicht gemaakt van mogelijke energie-besparingsacties en een kosten-batenanalyse van deze acties.
Lees meer op de site van het Departement Onderwijs of in de toespraak van de minister.

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

2 gedachten over “Actua 17/3/2006 : “België doet nauwelijks beter dan het miserabele EU-gemiddelde””

  1. Ik las het deze ochtend ook : geld om de Belgen op te leiden… niet echt een prioriteit als je naar onze buren kijkt.
    En het artikel in de “Metro” ging nog verder : van al het geld dat naar ondersteuning van werklozen gaat, spendeert België maar een kwart aan bijkomende opleidingen.
    Terwijl er zoveel gepraat wordt over “LevensLang Leren”… tja….

    Oh ja, Maarten…. goeie speech gisteren in Antwerpen. Je hebt je geamuseerd hé ! Ik ook. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.