Actua 15/3/2006

Onderwijsdecreet XVI vereenvoudigt regelgeving en faciliteert samenwerking
Het nieuwe decreet werd goedgekeurd op 10/3/2006, en verzamelt een heel aantal praktische regels en aanpassingen voor het schooljaar 2006-2007.
Het wordt ondermeer gemakkelijker voor scholen uit het Buitengewoon Secundair Onderwijs om in te stappen in de bestaande scholengemeenschappen, en houdt een aantal vereenvoudigingen in.
Lees meer op de website van het Departement Onderwijs.

Jongeren en nieuwe media
Graffiti Jeugddienst en UGent publiceerden een rapport over het gebruik en de bekendheid van nieuwe communicatiemiddelen bij jongeren. De studie omvatte onder andere blogs, podcasting, en MSN.
De resultaten zijn voorspelbaar maar daarom niet minder interessant. Ongeveer alle jongeren zijn vertrouwd met MSN instant messaging, en bovendien blijkt dat de bestaande vriendschapsbanden intenser worden aangehaald door middel van de nieuwe media, en dat de informatie- en communicatietechnologieën dus niet de persoonlijke contacten belemmeren of reduceren.
Lees meer op de website van de FOD economie.

Auteur: Maarten Cannaerts

Doctor in de wetenschappen - natuurkunde, maar sinds 2001 vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën, onderwijsvernieuwing en (liever nog) de combinatie van beiden. Sinds november 2008 kennismanager bij kBC in Leuven. Bezig met allerlei vormen van informeel en nonformeel leren, beheer en validering van kennis... Tot november 2008 ICT coördinator op het De Nayer instituut en adjunct van de directeur bij het project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Tot 2007 Projectcoördinator voor "CVO Online" , waar de Centra voor Volwassenenonderwijs in Vlaanderen toegang kunnen krijgen tot de digitale leeromgeving van BIS Online. Tot 2007 E-coach bij de online navormingscursus rond e-leren ('Elise' - E-learning for in-service teacher training). Elise is een online navormingsinitiatief voor docenten hoger onderwijs, en loopt (momenteel) binnen het Vliebergh-Senciecentrum van de K.U.Leuven, de Associatie Universiteit Brussel, en de Karel de Grote hogeschool. Tot december 2008 Associate Lecturer bij The Open University (voor het vak "H804 - implementing online, open and distance learning"). Geïnteresseerd in digitale fotografie, (online) sociale netwerken, kennisbeheer, levenslang leren en alles wat met "internet" te maken heeft. Zijn internetarchief is op FURL terug te vinden, zijn gepubliceerde lezingen op slideshare, en zijn professionele pagina op linkedin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.