Oproep: ervaring met gebruik wiki/weblog door studenten

Nog maar es een oproep op Edublogs. Een nieuwe trend misschien?
Hogeschool Gent en de AUG-partners plannen een studiedag op 30 mei. We zoeken nog mensen die ervaring hebben met het gebruik van collaboratieve software zoals wiki en weblog door studenten in een onderwijscontext.
De studiedag bestaat uit een reeks ‘ervaringsessies’ vooral gericht op het uitwisselen van ervaringen in kleine groepen en een beperkte reeks ‘toekomstsessies’. Die laatste zijn presentaties met een sterke vraag- & antwoordcomponent. De sessie over collaboratieve software hoort hier thuis.
Meer info & ‘aanmeldingen’ kunnen rechtstreeks via mij. Suggesties in de comments zijn uiteraard ook welkom.

UPDATE 25/03

De studiedag is uitgesteld, maar komt beslist later weer op de planken. Intussen mijn hartelijke dank aan iedereen die heeft gereageerd.

Auteur: j.

Germanist en computerlinguïst. Coördineert Digitaal Leren aan Hogeschool Gent. Sedert 1986 is hij altijd op de een of andere manier betrokken geweest bij het computergebruik in het onderwijs. Hij publiceerde recent het hoofdstuk over de elektronische leeromgeving in het boek samengesteld door Ivan D'haese en Martin Valcke, Digitaal Leren: ICT-toepassingen in het hoger onderwijs, 2005. Privé staan af en toe uitstapjes in de literatuur op het menu. Was in een vorig leven redacteur van tijdschriften als Restant, Yang en medewerker van Ons Erfdeel. Recent opnieuw (kort) actief als redacteur van Deus ex Machina onder het pseudoniem Jan M. Meier. Werkt mee aan Gent Blogt.

4 gedachten over “Oproep: ervaring met gebruik wiki/weblog door studenten”

 1. avnet geeft stagiairs de mogelijkheid te reflecteren over hun stage in een weblog. de medewerkers van avnet en de begeleidende leerkrachten hbben de mogelijkheid hier comments op te geven maar de leerkrachten doen niet mee 🙂 het is een vrij eenvoudige opdracht maar de stagiairs zijn vrij enthousiast, al is het alleen al om de software eens te gebruiken en te leren kennen.

 2. bij AVnet hebben ze trouwens steengoede koffie ook. net mogen proeven.
  goeie raad daar opgedaan ook: combineer weblog&wiki in 1 coherent systeem; bv via “drupal”

 3. Sinds zo’n vijf jaar hebben wij voor de afdeling “Audiovisuelevorming” aan dé Kunsthumaniora (Antwerpen) een website waarmee we geëxperimenteerd hebben met wiki’s, blogs en forums. We zijn eerst gestart met het gebruik van forums (met de populaire phpBB), gedurende een korte tijd heb ik samen met de leerlingen een wiki proberen te ontwikkelen en nu werken wij met Drupal.

  Om kort te gaan: het is niet evident om leerlingen op secundair niveau te laten (samen)werken met “collaboratieve software”. Forum’s zijn tot zekere hoogte populair en worden goed gebruikt. Wiki’s daarentegen sloegen helemaal niet in! Leerlingen vinden het blijkbaar vreemd dat verschillende mensen aan één tekst kunnen werken (misschien ligt dat aan onze opleiding? – ze zijn nogal individualistisch ingesteld) en begrijpen helemaal niet waarom hun naam niet automatisch onder de tekst komt te staan 😉 Met Drupal hebben zij de mogelijkheid om aan hun eigen blog te beginnen, maar ze doen het niet… tenzij er een opdracht aan verbonden is.

  Een tendens die ik nu recentelijk waarneem bij hen (en ook bij de leraren): door de overload aan informatie (e-mail, forum’s, berichten die te volgen zijn op verschillende plaatsen, zelfs op verschillende websites – onze school gebruikt ook Smartschool – enz…), zien we door de bomen het bos niet meer…

  Creatief omgaan met die communicatiemiddelen vraagt discipline, accurate regels en afspraken die nog niet helemaal ingeburgerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.