Vlaamse school wint Europese e-learning Award

Op 8 en 9 december vond in Parijs de jaarlijkse EMINENT-conferentie plaats. Deze conferentie brengt beleidsmakers, wetenschappers en de privé-sector bijeen om van gedachten te wisselen over e-learning en de ICT-integratie in Europese onderwijssystemen. De conferentie wordt georganiseerd door European Schoolnet in opdracht van de Europese Commissie. Naar goede gewoonte worden op de conferentie ook de Europese e-learning Awards uitgereikt. De prijzen worden toegekend aan verdienstelijke ICT-projecten van Europese scholen.


Uit 772 inzendingen werden 7 finalisten geselecteerd, waaronder het artistieke project “Ide@s – International Drama Experience at School” van het Heilige Maagd College uit Dendermonde. Het project bestaat erin dat met partnerscholen uit 13 landen een theaterbewerking van Homerus’ Odyssee werd opgezet.

Alle aspecten van een theaterstuk (regie, acteren, belichting, kostuums, decor,… ) werden door de leerlingen uitgewerkt. Het project mondde uit in een opvoering in Dendermonde in April 2005. Bijna 100 leerlingen en leerkrachten uit de 13 participerende scholen zakten daarvoor af naar Dendermonde. Het project werd gedragen door een aantal enthousiaste Vlaamse leerkrachten. Alles werd voorbereid via moderne communicatietechnologie (fora, mailinglists, etc.).

De wedstrijdjury roemde de originaliteit, de artistieke kwaliteit, de Europese dimensie en de leerlingbetrokken manier van werken. Terecht ontving de school hiervoor de Europese e-learning Award. De school ontving als laureaat een geldprijs van 4.000 euro.

In de marge van de EMINENT-conferentie werden ook de winnaars voorgesteld van een internationale verhalenwedstrijd rond veilig ICT-gebruik. De wedstrijd was uitgeschreven door het INSAFE-netwerk, een internationale door de Europese Commissie opgericht netwerk van organisaties die de strijd aanbinden tegen internetcriminaliteit. In België maken o.a. OIVO, de koepel van verbruikersorganisaties en Childfocus deel uit van INSAFE. Zij schreven de wedstrijden ook in Vlaanderen en Wallonië uit. De limburgse Paulien Beelen (12j. leerlinge van de De Sleutel uit Genk) werd een van 18 finalistes met haar verhaal “Maya in Cyberworld”. Alle verhalen worden gepubliceerd.

Meer info:
http://elearningawards.eun.org/
http://ideas.projectx2002.org
http://eminent.eun.org/
http://www.saferinternet.org

Auteur: Jan

Studeerde Moraalwetenschappen te Gent. Werkt sinds 1998 op het departement Onderwijs en is er verantwoordelijk voor de coördinatie van het ICT-beleid. Is afgevaardigde van de Vlaamse overheid in het European Schoolnet en de werkgroep DELTA van de Europese Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.