COS: Computers op School

Vorige week maandag nam ik louter toevallig op de ICT-praktijkdagen een tijdschrift mee, COS genaamd. Het lag op mijn stapel “snel doorlezen” vandaag, maar ik bleef langer plakken dan verwacht.

Uit het redactioneel van Theo Louwers: “November 2005 is voor COS een mijlpaal. Voor het eerst in het zeventienjarige bestaan gaat het blad de grens over. COS wordt op vijf december op de ICT-praktijkdag in Antwerpen uitgereikt aan zeshonderd leraren… Het initiatief voor uitgave in België werd genomen door drie enthousiaste ICT-pioniers: Hans De Four, Kurt Klynen en Frank Vandewyer. …”.In het tijdschrift vond ik een aantal artikels terug die voor mijn studenten, leerkrachten lager onderwijs, bedoeld zijn. Zoals:

  • Maak kinderen wegwijs in de virtuele wereld. De leuke en minder leuke kanten van MSN (het toeval wil dat ik daar net vrijdag les over gegeven heb.)
  • Wegwijs in het Vlaamse ICT-land. (Een artikel van Kurt Klynen.)
  • Kinderen krijgen greep op leerproces. Verhalen-Atelier De la Reyschool (200 leerlingen waarvan ongeveer de helft van allochtone afkomst).

Leuk zijn, ook voor wie het tijdschrift niet leest, de verzamelde links op de website van COS. Edublogs.be staat vermeld bij de november links, maar dat heb ik niet uit de statistieken gehaald (niet één klik), maar wel toevallig ontdekt bij het surfen deze namiddag.

Kort samengevat:

  • Doelgroep: leerkrachten lager onderwijs
  • Inhoud: praktisch omgaan met ICT
  • Schrijfstijl: luchtig zonder banaal te worden.
  • Abonnement: zie website COS

Ik ga is nakijken op school of we een abonnement hebben. Anders ga ik het zeker adviseren. Eigenlijk ben ik helemaal geen fan meer van tijdschriften, en zou ik liefst alles online verplaatsen. Voor dit tijdschrift wil ik een uitzondering maken. Het is niet echt een mooi boekje en heeft ook geen prachtige foto’s, maar het is wel een echt bladerblad. Conclusie: een must voor elke schoolbibliotheek.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.