SURF OWD2005: innovatie met ICT- factoren voor succesvolle projecten

Deze sessie werd gegeven door het duo Paul Kirschner (Open Universiteit Nederland – rechts op de foto) en Iwan Wopereis (Open Universiteit Nederland – links op de foto).

Wat zijn de succes- en faalfactoren van onderwijsinnovatieprojecten?
Enkele cijfers: succesvolle projecten (28%), challenged projecten (49%) en mislukte projecten (23%).
Redenen: bureaucratisering, projecten zijn soms te innovatief voor hun tijd en soms zijn mensen gewoon (citaat van de sprekers) te dom.

Aanleiding voor het onderzoek van de sprekers:
Probleem: te hoge investeringen en te lage opbrengsten bij projecten.
Doel: anticiperen/voorspellen van kans op succes en falen in de project beoordelingsprocedure.

Resultaten van het onderzoek:

 • Belangrijke factoren: participeren – informeren – communiceren zijn key, de toegevoegde waarde van een project, ondersteuning van het management (schoolbestuur).
 • Eye openers: eenvoudig is niet noodzakelijk ook echt eenvoudig, kritische massa: klein is fijn, ken uw tegenstanders en verander hen in medestanders (neem bij voorkeur je grootste tegenstander), organisatie management (stabiliteit) is niet gelijk aan project management (eindigheid, mogelijk radicale breuken): voorzie dus een ander type manager, verzekeren van succes is niet gelijk aan het vermijden van mislukkingen (grootste gevaar: overcommitment = niet willen stoppen bij dreigende mislukkingen).
 • Aanbevelingen: houdt een project verfijnder, compacter en eenvoudiger; implementeer een heldere fasering en tussentijdse evaluaties (healthchecks); alvorens te beginnen aan het project moet je backcasten naar vandaag en vandaaruit beginnen je te plannen (anders heb je een werkend project maar de onderwijsinstelling is er nog niet klaar voor).

Het rapport kan gedownload worden op de website van SURF.

Bedenkingen na de sessie:

Beide sprekers waren erg aangenaam om naar te luisteren. Ik heb ook echt het gevoel dat ik er iets kan van leren en ga zeker het rapport downloaden.

Bedenkingen zoals ‘organisatie management verschilt van project management’ zijn eigenlijk voor de hand liggend en evident. Maar ik heb er nooit bij stil gestaan. Must know, must do, must read the document.

Update: de presentatie

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

2 gedachten over “SURF OWD2005: innovatie met ICT- factoren voor succesvolle projecten”

 1. Hoi Smetty,

  Wat grappig: jij schrijft “bedenking”, waar ik “reflectie” zou schrijven (over overweging). Het begrip “bedenking” gebruik ik als ik een kritische noot wil plaatsen, iets betwijfel.
  Ik vond het trouwens leuk om jou eens persoonlijk de hand te mogen drukken.

 2. Zou ik dan een taalfout gemaakt hebben of is het een cultuurverschil? Ik weet het niet Wilfred, ik heb veel ervaring met beide opties. 🙂

  Mijn ‘bedenking’ betekent inderdaad jouw ‘reflectie’.

  PS: ook leuk om jou is ‘live’ te ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.