Er is een nieuwe webbrowser in de maak.

Ja, weeral een nieuwe browser in ontwikkeling; Flock. Wat is daar nu zo boeiend aan? Wel, een nieuwe webbrowser speelt in op de meest populaire tools die momenteel in gebruik zijn op het internet.

Wat zien we als basis features?
*Bloggen: de meeste blog-engines worden ondersteund. Kom je iets leuks tegen op het net, kan je het dus meteen op je eigen blog zetten, je kan het ook bewaren op “the shelf”; een soort scrapbook met url verwijzing en dan later gebruiken op je blog. *Flickr: Flickr is een online foto-sharing dienst, die heel erg populair is. Flock biedt de mogelijkheid om snel foto’s vanuit je eigen Flickr-account in je blog te zetten. *del.icio.us is een dienst waar je bookmarks kan op stockeren. Niets nieuws denk je, ware het niet dat gebruikers de mogelijkheden hebben om hun bookmarks te delen met andere gebruikers en het zodoende een enorme linken-database (op categorie) wordt! Flock synchroniseert jouw bookmarks met del.icio.us. *Bookmarks, historie bieden veel meer mogelijkheden dan de doorsnee browser. On the Fly Aggregation, klik op het feed icoon in de browser balk en je krijgt een nieuwe pagina met alle recente feeds.
Tot zo ver de pub, ik onthoud vooral dat blogs en bookmarks delen de nieuwe hype zijn. Alhoewel, nieuwe hype en laagdrempelig? Vandaag heeft mijn vrouw een blog aangemaakt. Ze vond het wel een handig communicatiemiddel met haar leerlingen. Je kunt haar beschouwen als een computergebruiker in de meest letterlijke zin. Tekstverwerking, mailen en surfen, dat is het ongeveer. Dus geen html,ftp,server, … kennis wat dan ook. Ze had het boekje Web loggen ter hand genomen en daarin stond dat het niet moeilijk was om een blog te maken. Vol goede moed is ze er aan begonnen (met mij er bij als ondersteuning). De eerste stappen zijn echt eenvoudig, naam, mail paswoord… De blog was redelijk snel aangemaakt. Dan zit je daar met een lege blog. “En wat nu” was de vraag. Wel, je logt in Blogger in, maakt een post, je bewaart de post en je doet een republish van je blog. Ze keek me aan met een blik van; praat die nu plots Chinees? En ik had gezegd dat het simpel was. Ok, een oplossing, je kunt ook bloggen via je mail. Hm, in de settings van de blog prullen, een vreemd e-mail adres invoeren en saven. Testje gedaan vanuit haar mail client en het werkt! Tof, maar ik zou toch graag ook documenten op die blog zetten. Hmm, dat kan niet denk ik, hoe dat kan niet? Wat kun je dan met een blog doen? Euh, je kunt op je blog een link maken naar die documenten. Maar daarvoor moet je in de HTML code van de blog iets aanpassen en het document op een server uploaden….
De rest kan je zelf wel verder aanvullen. Om het verhaal “kort” te maken, ik vrees dat een onderwijsblog voor simpele (en niet meer zo jonge) computergebruikers nog niet echt een praktische tool is.

Auteur: Sven

 • Graduaat Fotografie en ook Film&Video, behaald aan het NaRaFi (bijna 20 jaar geleden). Vijftien jaar actief geweest in de Video en TV branche ondermeer als maker van corporate videos (een 200 tal), Free Lance monteur, Beeld technicus en Chef Technicus.

 • Al 4 jaar Docent Montagetechnieken in de afdeling Audiovisuele Technieken aan het RITS.

 • Ik probeer op het RITS e-learning en moderne technologie zoals streaming van de grond te krijgen, ook middels een PWO onderzoek naar het gebruik van een ELO voor studenten die multimediaal bezig zijn. (een 3 jarig onderzoek dat momenteel in zijn finaal jaar zit. Goed voor 20% van mijn opdracht).

 • De activiteiten van deze Mac en open source aanhanger in cyber space: een PWO project blog, zijn algemene interesse blog en de WIKI van de montage afdeling op het RITS.

4 gedachten over “Er is een nieuwe webbrowser in de maak.”

 1. Misschien ben je moeilijk begonnen; ik haakte ook af bij republish.
  Je kunt ook een blog beginnen in Ourmedia.
  Daar kun je kiezen wat je wilt uploaden: plaatjes, documenten, filmpjes, audio.
  Ik link soms vanuit mijn blogger naar Ourmedia, omdat ik het daar wel snap.

  Er is zoveel mogelijk met een blog in het onderwijs.
  En het hoeft niet meteen http://ripmixlearn.blogspot.com/ te worden.
  Kleiner mag ook.
  Maar je moet geen genoegen nemen met blogsites die niet kunnen wat je wilt.
  Keuze genoeg.

 2. Hallo Elke,

  jij bent de Elke wiens blog ik al een poosje lees – chapeau! (’t is een Kleine Wereld in eLeerland in Vlaanderen!).
  Rip Mix Learn is inderdaad een leuke slagzin – erg innovatief, maar ik volg je wel dat dit niet voor onze 100.000 leerkrachten van vandaag hoeft te zijn.

  Sven: je kan ook publiceren via een gewoon mailtje naar je blog – da’s erg handig, snel, en anytime anywhere te doen zonder via de webinterface te moeten werken.
  Maar dat moet je uiteraard configureren via de geavanceerde opties!

 3. Elke en Maarten, ik wil in mijn post gewoon duidelijk maken dat voor iemand die zijn computer niet als werkmiddel, maar als hulpmiddel ziet, de drempel nog steeds veel te hoog is. Het zijn mensen die geen interesse hebben in het uitzoeken hoe ze een onzichtbare counter op hun blog kunnen zetten, of een rss feeds aanbieden. En ja er is voor alles een pakket dat beter,simpeler,sneller … is, maar als je de kanalen niet kent, dan vind je ze niet. tik maar eens “make a blog” in op google, dan weet je wat onmiddellijk waar iemand gaat starten. Het gros van de leerkrachten in vlaanderen is geen computercrack, het zijn meestal mensen die schoorvoetend (onder invloed van een collega) een testje wagen en dan teleurgesteld afhaken wanneer het toch niet echt blijkt te lukken. Cindy schreef het ook al in een post, waarom lukt het in Nederland wel en bij ons niet? Als je ziet dat 90% van de belastingsaangiftes in Nederland online gedaan worden, bij ons waren het er 500000, waarvan 300000 boekhouders (of zo iets). Ik heb ook geen oplossing, ik ben blij dat ik voor een stukje mee ben met de digitale trein, maar soms ook een beetje jaloers op de mensen die er echt veel van af weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.