Geen ingenieurs staken niet

Agoria, de vereniging die de belangen van de technologische industrie behartigt, stuurde donderdag een persbericht de wereld in dat veel te weinig weerklank krijgt.

“INSCHRIJVINGEN INGENIEURSSTUDIES ALARMEREND LAAG”

De daling is het sterkst in de hogescholen, waar het aantal beginnende Industrieel Ingenieurs in 15 jaar tijd gehalveerd is. De Burgerlijk Ingenieurs kunnen de schade nog beperken. Ze genieten immers van de grotere toevloed aan studenten die hun kans wagen omdat het toelatingsexamen is afgeschaft. Maar deze grotere toevloed veroorzaakt ook een lager slaagpercentage, omdat een gedeelte van die studenten eigenlijk aan een hogeschool thuis hoort, aldus Wilson De Pril van Agoria.

Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn.

Op basis van cijfers van de Vlaamse Gemeenschap kan je zien dat het aantal kandidaat Ingenieurs (Burgerlijk, Bio- en Industrieel) tussen 1999 en 2003 met 20% daalde. Een deel van deze daling wordt wel gecompenseerd door de toename van graduaatsstudenten.

Op lange termijn zijn de gevolgen van deze evolutie nefast voor de Vlaamse Industrie. Het is niet omdat we langzaam evolueren naar een economie waar de klemtoon meer op diensten ligt, dat we geen ingenieurs zouden nodig hebben. Als technologische innovatie dé motor moet worden van onze welvaartscreatie, dan houd ik mijn hart vast voor al die overwerkte ingenieurs die dat moeten bewerkstelligen.

Het wordt hoog tijd dat er op Vlaams/nationaal niveau actie ondernomen wordt om dit fenomeen te keren. Niet enkel met een ruime, efficiënte campagne. Maar ook met een onderzoek naar de mechanismen die er voor zorgen dat een 18 jarige – die méér dan ooit gebruiker is van technologie – geen zin heeft om in de technologie te studeren.

“Elke ingenieur zorgt onrechtstreeks voor minstens vijf extra jobs voor lagergeschoolden. Zonder ingenieurs geen onderzoek, geen innovatie, geen werkgelegenheid en geen welvaart.” (De Pril)

Hier het persbericht.

Auteur: Gorik De Samblanx

Gorik De Samblanx is docent aan het De Nayer Instituut (Hogeschool W&K) en is er programmacoördinator voor het gemeenschappelijke stuk van de Bachelor Industriële Wetenschappen (Industrieel Ingenieur).

3 gedachten over “Geen ingenieurs staken niet”

  1. Wat betekent de zin “geen ingenieurs staken niet”?

    Ik ben ingenieur uit de tijd toen er nog een ingangsexamen bestond, maar voor het begrijpen van dat soort Nederlands niet slim genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.