Samenwerken en wiki’s in Vlaanderen

Samen met mijn collega Ivan D’haese van de Hogeschool Gent, schreef ik een paar maanden geleden een IDEE (met hoofdletters) uit voor het project Digitale Didactiek. Omdat dit een project is van onze noorderburen, met als doel om praktische informatie te vinden over het gebruik van ICT in het onderwijs, wil ik het graag even situeren.

Digitale Didactiek wordt als onderwijsvernieuwingsproject gesubsidieerd door SURF. Stichting SURF is de samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van netwerkdienstverlening en informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het project Digitale Didactiek staat ook open voor buitenlandse instellingen. Het enige wat ik bij zoveel gastvrijheid en grensoverschrijdende samenwerking kan bedenken, is dat onze onderwijs ministers (heden en verleden) zich diep moeten schamen dat wij in Vlaanderen geen gelijkaardig initiatief hebben.

Terug naar het IDEE: “Hoe kan ik meerdere (generaties) studenten laten samenwerken aan kennisopbouw door het gebruik van een wiki?”. Het idee ontstond naar aanleiding van een concrete vraag van een collega. Elk jaar werken studenten uit de lerarenopleiding aan een individueel project. Die werkstukken belanden in het beste geval in de bibliotheek, maar meestal kijkt niemand er nog naar om. Daarom vroeg de lector aardrijkskunde zich af, of er om met de huidige stand van digitalisering niet meer mogelijk was.

Samen met Ivan heb ik een denkpiste opgezet over de manier waarop we een wiki konden gebruiken. Het belangrijkste element voor deze concrete case was een samenwerking realiseren tussen studenten onderling, tussen generaties van studenten (verderbouwen op elkaars werk) en zelfs samenwerken buiten de eigen instelling. Het IDEE is dus zeker niet van toepassing voor elke wiki. Meer info over het IDEE leest u op de website van Digitale Didactiek.

Hoe concreet is het werken met wiki’s vandaag in het Vlaamse onderwijslandschap? Die vraag heb ik mij gesteld bij het schrijven van een uitgebreid hoofdstuk over wiki’s (nog te verschijnen boek van Wolters).

Het antwoord vandaag is erg bedroevend. De enige wiki waarvoor ik toestemming heb gekregen om te vermelden, is de “Content is king” wiki van collega lector Niels Hendriks (Katholieke Hogeschool Limburg). Toch zie ik de toekomst eerder rooskleurig. Zo zal de Hogeschool Gent op korte termijn (ik heb al tests gezien) wiki’s integreren in de elektronische leeromgeving Dokeos. Ik heb geen idee hoe de situatie is bij andere instellingen en hun respectievelijke ELO’s, maar vermoedelijk zullen deze ook dezelfde weg inslaan.

Wiki’s (in het onderwijs) staan nog in hun kinderschoenen, maar ik kijk alvast uit naar de nieuwe initiatieven die er ongetwijfeld zullen ontstaan.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

14 gedachten over “Samenwerken en wiki’s in Vlaanderen”

 1. Als docent video/filmmontage aan het RITS (departement van de Erasmushogeschool Brussel) ben ik sinds 2 jaar bezig met een onderzoek naar het gebruik van een elektronisch leerplatform.
  EHB stapt dit jaar over van Blackboard naar Dokeos. Al spitst mijn onderzoek zich vooral toe op een ELO, toch probeer ik daarnaast ook andere werkvormen niet uit het oog te verliezen.
  Vorig jaar expermineteerde ik kort met een zelf gehoste wiki. Nu had ik het geluk dat onze informatica afdeling ICTO zo vriendelijk was op mijn vraag zelf een wiki server te gaan draaien.Ze zagen het direct groter en hebben voor de hele school een wiki portaal gemaakt. Vanaf dit academiejaar zal ik de wiki gebruiken met de studenten. Aan de structuur en inhoud moet nog verder gesleuteld worden,
  De studenten 2 en 3 bgm kunnen aan de wiki werken (en natuurlijk ook de docenten). We willen zo veel mogelijk de informatie van de ene student door geven aan de andere. (een prille vorm van samenwerkend leren)
  Om dit te bereiken is een wiki voor mij geschikter dan een ELO, omdat het vak en klas overschrijdend werkt.
  Het is ook geen gesloten systeem zoals Dokeos wel is.
  Een ander niet te onderschatten voordeel is de mogelijkheid van RSS, wat in Dokeos nog niet geimplementeerd is.
  Verder ben ik zeer benieuwd naar de integratie van een wiki in Dokeos bij de Hogeschool Gent.
  Neem gerust een kijkje op de montage wiki. http://dokeos.ehb.be/wiki/index.php/Montage

  Sven Vilain

 2. Hallo Sven,

  Jullie wiki ziet er erg leuk gedaan uit… het is al langer mijn droom om op De Nayer een ‘wis-wiki’ te ontwerpen: de cursus online, en de studenten mogen bijschrijven (bvb ‘dit stuk vraagt ie altijd op het examen!’ of ‘hier ontbreekt een tussenstap’ of ‘zie ook hoofdstuk vier’)…
  Ik loop echter (zoals vaak) tegen technische problemen: met welke wiki kan je eenvoudig en snel wiskundige symbolen integreren? Ik heb er al eentje gevonden waar je in TEX kan schrijven, maar het is niet de bedoeling studenten eerst een cursus LATEX te geven voor ze de wiki kunnen gebruiken…

  Fijn je nog eens virtueel te ontmoeten! Veel plezier in het nieuwe academiejaar.

 3. Vanuit dIdaCTo zijn we ook begonnen aan een wiki waar alle ICT-coördinatoren van Vlaanderen hun startersgids zullen kunnen vinden … op termijn. De startersgids is nog in startersfase, maar we zien wel hoe ’t loopt: http://www.kennisdelen.be/wiki/

  Bij KlasCement denken we er aan om een wiki te installeren op onze server. Eerst om zelf de mogelijkheden uit te zoeken, zowel technisch als inhoudelijk, maar nadien ook om onze bezoekers de gelegenheid te geven projecten te starten in hun school met een wiki.

  Tips, suggesties, links naar andere praktijkvoorbeelden, … zijn welkom, want we moeten het momenteel nog allemaal uitzoeken. Zo’n wiki waarin het mogelijk is om wiskundige symbolen te integreren lijkt me wel wat. Mocht dat bestaan …

  Dank voor de hulp: info_AT_klascement.net

 4. @Sven: leuk initiatief. Houd ons op de hoogte van de vorderingen (er zijn veel belangstellenden).

  Wat betreft de integratie van een wiki in Dokeos, dat zal vast nog aan bod komen op deze blog. We hebben de coördinator van het project tussen onze schrijvers staan.

 5. FYI, http://revolution.lexicall.org/wiki/ was and designed by a Belgian 🙂 (French speaking, I can read Dutch but not really speak/write it anymore, so I will go for English).

  You will find more on collaborative learning in another part of the wiki:
  http://tutorials.lexicall.org/wiki/tiki-index.php?page=Learning_ConstructivismCollaborative
  Feel free to add your two cents or more.

  There are also various links on collaborative learning at:
  https://eduforge.org/wiki/wiki/eduforge/wiki?pagename=LearningResources
  (under the heading: 8. PRINCIPLES / GOOD PRACTICE OF ONLINE PEDAGOGY)

 6. The wiki on the desktop project is already operational. There is a screenshot there:
  http://projects.lexicall.org/portal/wikipad.php

  It manages information exactly the same way it does on tikiwiki, that I use as backend for the revolution.lexicall.org wiki website. The display area is in fact a fully functionaly web browser. This means that css can be used to define the look and feel of the content (and it is quite easy to come up with different themes for different publics). It’s fully operational (works fine for me) but not really ready for wider distribution (no manual, no help system, limited functionalities). I welcome proposals for collaboration or funding, so that I can bring it to more professional standards.

 7. Ik ben bezig met een internetproject rond ‘work life balance’. Eén van de ideeën die we willen uitwerken is het gebruik van een wiki (of twiki) voor werknemers in een onderneming. De bedoelingen van zo’n wiki zouden zijn : het opbouwen van een ‘knowledge base’, platform voor brainstorming, platform voor innovatie, projectbeheer voor afstandswerkers, e-learning (…). Ik merk dat jullie hier vnl. educatieve zaken bezig zijn, maar in het kader van levenslang leren zie ik toch wel een verband met jullie activiteiten.
  Mijn vraag : heeft er iemand weet van dergelijke projecten in België ?

 8. Reeds enkele jaren speel ik met het idee om een website in te voeren voor onze studenten maar ik wilde deze voor meer dan alleen maar statische informatie gebruiken. Wiki’s zijn volgens mij een antwoord op het dynamisch maken van een website.
  Ik wil er invliegen maar ik vind nergens handboeken of cursusmateriaal om me op weg te helpen. Ik wil zeker niet alleen software installeren maar ook het beheer ervan kennen!

  Wie kan me op weg helpen?

  alvast bedankt

  Joëlle Kalmès

 9. Als je standaard wiki software wil, kan je eens je licht opsteken bij Mediawiki op http://www.mediawiki.org. Het is deze software die gebruikt wordt door oa Wikipedia, de open encyclopedie.

  Ik raad je echter ook aan om eens te experimenteren met Drupal. Een open source (gratis) content beheer systeem van Vlaamse oorsprong. Heel goed om communities mee op te bouwen en bevat ook wiki-functionaliteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.