Deense leerlingen willen af van incompetente leerkrachten

Even een internationaal actua-bericht tussendoor.

De Deense scholierenvereniging (DSE) is een opmerkelijke campagne begonnen, ook in de nationale Deense pers. Ze willen aandacht vragen voor het feit dat het bijna onmogelijk is om incompetente leerkrachten te ontslaan. “Het kan toch niet zijn dat het zo goed als onmogelijk is om een leerkracht te ontslaan, behalve dan voor geweld of misbruik. Ook als leerkrachten niet naar behoren functioneren, moeten ze kunnen ontslagen worden,” aldus Alexander Grandt Petersen, de voorzitter van de scholierenvereniging.
Petersen vervolgt: “Nu is het al te vaak zo dat ongemotiveerde leerlingen of veeleisende ouders verantwoordelijk gesteld worden voor de problemen in de ‘folkeskole’, terwijl vaak ook de leerkrachten niet in staat zijn om de klasgroep sociaal te laten functioneren en een behoorlijk inhoudelijk niveau te behalen.”

De Deense leerkrachtenvereniging (DLF) reageert hierop bij monde van haar voorzitter Anders Bondo Christensen: “Het is een mythe dat leerkrachten niet ontslagen kunnen worden. Tegenwoordig zijn de meeste leerkachten contractuelen, en niet langer ambtenaren. Bovendien vinden wij onze taak ook te belangrijk, om incompetente collega’s te hebben rondlopen op onze scholen. We denken wel dat de schoolleider (directeur) meer begeleidend zou moeten optreden naar zijn/haar leerkrachten toe.” Zijn volledige reactie kan je hier lezen (wel allemaal in het Deens, natuurlijk).

Auteur: Steven

Germanist en Doctor in de beleidsinformatica Sinds april 2007 Universitair Docent bij het Onderwijstechnologisch Expertisecentrum OTEC aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen. Voordien senior researcher bij AVNet aan de KULeuven . Werkte daar als onderzoeksverantwoordelijke met enkele internationale projecten rond e-leren, als e-coach en coördinator binnen de EliseLeren vorming 'E-leren voor docenten hoger en volwassenenonderwijs'. In 2003-2004 was hij verbonden aan de afdeling nascholing en voortgezette lerarenopleidingen van de Katholieke Hogeschool Limburg. Is actief binnen het vrije methodeonderwijs in Vlaanderen, onder andere als voorzitter van 't Schommelbootje. Onderhoudt in zijn vrije tijd ook een persoonlijke weblog, een lijst met links, en een fotoalbum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.