Verbeterde Podcasting

Eindelijk zijn we zover. De ‘enhanced podcast’ is er! Dit is waarschijnlijk wat de podcast nodig had om bruikbaar te worden in m-learning (mobiel leren)!
Via de edu_rss van Stephen Downes kwam ik op het spoor van een handleiding door Phillip Torrone over het maken van ‘enhanced podcasts’.

Apple Podcast Icon
Waarom is dit een revolutie? Omdat je nu niet meer naar een ongestructureerde audio-stroom hoeft te luisteren. Eindelijk kan je chapter-tracks toevoegen, illustraties of slide-shows. Opeens worden – in mijn bescheiden opinie – podcasts nuttige leermaterialen. Voordien was de beperking tot zuivere audio een serieuze molensteen rond de nek van de podcast. Zeg nu zelf: wie wil – of kan – er gericht naar een stuk audio van 45 minuten of een uur luisteren om daar een boodschap uit te halen of om er iets uit te leren.
Het intrinsiek dynamische karakter van audio en video maken dat ze als media te weinig overzicht bieden over de structuur van de inhoud die er gaat aankomen. Net zoals het tijdens een lezing zonder slides heel moeilijk is om je te blijven concentreren. De slides voegen een statische structuur toe aan de inhoud en geven ook een zekere voorspelbaarheid: de toehoorder weet waarover er zal gesproken worden en wat eraan voorafging. Dan stoort het niet zo erg als je even de draad kwijt bent.

Voorbeeld van een inhoudstafel op de iPod Color

Het bijkomende voordeel van de chapter tracks is dat je gericht kan gaan springen doorheen de inhoud, om uit te maken of de podcast iets interessants inhoudt. Als nu het aanmaken van podcasts en het toevoegen van chapters of illustraties een eenvoudige techniek wordt (ik heb het zelf nog niet geprobeerd – misschien eerder iets voor Smetty?), dan zie ik heel veel potentieel in de ‘enhanced podcast’.
Zeker proberen dus, vooral omdat je de enhanced podcasts ook in iTunes 4.9 kan afspelen en dan kunnen ze er uitzien zoals hieronder.

Voorbeeld van hoe een enhanced podcast er in iTunes uitziet.

Auteur: Steven

Germanist en Doctor in de beleidsinformatica Sinds april 2007 Universitair Docent bij het Onderwijstechnologisch Expertisecentrum OTEC aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen. Voordien senior researcher bij AVNet aan de KULeuven . Werkte daar als onderzoeksverantwoordelijke met enkele internationale projecten rond e-leren, als e-coach en coördinator binnen de EliseLeren vorming 'E-leren voor docenten hoger en volwassenenonderwijs'. In 2003-2004 was hij verbonden aan de afdeling nascholing en voortgezette lerarenopleidingen van de Katholieke Hogeschool Limburg. Is actief binnen het vrije methodeonderwijs in Vlaanderen, onder andere als voorzitter van 't Schommelbootje. Onderhoudt in zijn vrije tijd ook een persoonlijke weblog, een lijst met links, en een fotoalbum

5 gedachten over “Verbeterde Podcasting”

 1. Ja, laat ik daar toevallig net met bezig zijn. 🙂

  Ik heb gisteren nog een artikel geschreven over iTunes vanuit het standpunt van de podcaster. Mijn conclusie: iTunes is een ramp.

  Voor de gebruiker daarentegen is iTunes een feest: een podcast zoeken, erop inschrijven, downloaden en syncen naar de iPod is erg eenvoudig.

  Wat het maken van die enhanced podcasts betreft: dat is Apple only (zie onderaan). En hoeveel procent van de aardbol is Apple? 5%

  Mijn besluit: enhanced podcasts: ja! Maar niet voor het beschikbaar is op pc.

  To make an enhanced podcast you’ll need:

  * Chapter Tool Beta (Mac only at this time)
  * Mac OS X version 10.3.8 or later (Mac OS X version 10.4.1 or later is recommended)
  * QuickTime version 6.5.2, or later
  * iTunes 4.9
  * Text editor to edit a XML file
  * A Music / Audio file
  * iPod color / photo if you want to see the pictures

 2. Ja, misschien wel, misschien niet, podcasting op Mac is doodsimpel ook de vodcasts, met video en beeld.
  Allen zeer eenvoudig te doen op een Apple computer, waarom moet het moeilijk, bekijk de software maar eens van Kudlian, een firma in de UK die een programma uitbrengt om zeer eenvoudig podcasting op te zetten.1, 2 en click.
  en 5% ??? zeg liever 70% is podcasting met een ipod op Mac.

 3. Ik heb tot nu toe drie Enhanced Podcasts gemaakt. Het heeft grote voordelen en met name voor het onderwijs worden podcasts (enhanced) nu bijzonder interessant.

  Chapter Tool is een unix programma. Niet echt gebruikersvriendelijk. Er komen binnenkort vast programma’tjes uit voor zowel Mac als Windows die een GUI om het unix script maken.

  Mijn besluit: Enhanced Podcasts: Ja! Ookal kun je ze nu alleen nog op de Mac maken.

 4. Bestaat er een manier om de enchanced podcast ook op een andere mp3-speler af te spelen.
  Ik wil dus éénzelfde file zie zowel op iPod (iTunes, QT) met hoofdstukken kan afgespeeld worden maar ook op een andere mp3-speler, eventueel zonder dat hoofdstukken zichtbaar zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.