Podcast 2: Digitale didactiek

Net voor de vakantie begint, gaan we onze 2e podcast lanceren.

Het onderwerp is een panelgesprek over digitale didactiek. U hoort:

Ivan D’haese: Stafmedewerker onderwijsontwikkeling aan de Hogeschool Gent. Ivan schreef samen in redactie met Martin Valcke het boek: Digitaal leren, ICT-toepassingen in het hoger onderwijs (ISBN: 90-209-5880-1).
Valère Awouters: Lector in de lerarenopleiding aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Valère schreef samen met Jan Schuer het boek: Digitale didactiek – De elektronische leeromgeving als krachtig hulpmiddel bij competentieleren (ISBN: 90-455-1405-2).
Jean-Marie Maes: Coördinator digitaal leren aan de Hogeschool Gent.

In het gesprek zal Ivan de rol op zich nemen van criticus op het boek van Valère en Jan. Jean-Marie is de moderator.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Deze podcast is geschikt voor iedereen uit het onderwijs die graag meer wil weten over digitale didactiek. Als u meer wil weten over het onderwerp, dan raden wij u de boeken aan die hierboven vermeld staan. Bezoek ook zeker het forum bij de website van Digitaledidactiek.be.

Hoe kan ik nu de podcast beluisteren?
Deze podcast is ongeveer 30 MB groot en duurt 33 minuten. U kan de podcast downloaden of onmiddellijk beluisteren via onze geluidsspeler (bovenin deze post).

Over deze podcast:
Bij deze wil ik Ivan, Valère en Jean-Marie danken voor het boeiende gesprek, alsook mijn collega’s Marc Vanmelckebeke en Ben Vandereyt voor het ter beschikking stellen van de infrastructuur. Jan Schuer had er eigenlijk moeten bij zijn, maar dat had opname-technisch een probleem gevormd én nu heb ik ook nog een argument om hem voor een andere podcast te vragen.
Opname en montage werden gedaan door Smetty (nog 100 keer doen en het gaat goed zijn).

Meer info:
vind je hier over bloggen en podcasten.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

9 gedachten over “Podcast 2: Digitale didactiek”

 1. Leuk om te weten dat de nieuwste versie van iTunes podcasting ondersteunt. Het is via die weg dat ik gisteren de podcasts van Smetty ontdekte. Zo zie je maar…

 2. Modern van Steven!

  Ik volg het podcasting verhaal maar vanaf de zijlijn… Het lijkt een bijzonder innovatieve trend, die inderdaad mainstream doorbreekt (als zelf onze premier dit doet :-p

  Echter, ik mankeer een beetje mijn ‘net generation’ hulpmiddelen om er mijn weg door te vinden : Hoe google-zoek ik in een podcast? Hoe voeg ik een podcast toe aan mijn full-text-searchable FURL archief?
  Ik scroll graag doorheen teksten in een ijltempo, en lees heel weinig volledige teksten… Bij een podcast ben je verplicht het hele verhaal van A tot Z te volgen, zonder mogelijkheid tot ‘snellezen’?

  Misschien ben ik te conservatief? Ik voeg ze nog steeds dapper toe aan mijn lijstje met ‘things to read/listen to’, maar systematisch duurt het dagen of weken vooraleer ik de tijd neem om eens rustig stil te zitten en te luisteren (terwijl een tekst-feed snel doorgesurft is?).

 3. Zoeken binnen podcasts kan via podscope (http://www.podscope.com). Erg effectief is het echter niet voor Nederlandstalige podcasts.

  Wat dat snel lezen betreft, daar heb ik ook al op geantwoord bij Wilfred Rubens. http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2005/06/podcast_over_di.html

  Ik kies er eerst en vooral bewust voor om een verhaal te vertellen. Geen korte items met vooraf voorbereide vragen.

  Ik realiseer mij dat korte podcasts meer geschikt zijn voor een groter en dus gevarieerder publiek. Maar dat is een keuze, en vandaag kies ik voor het lange verhaal.

  Als er morgen dagelijks een paar duizenden edublogs.be gebruiken, en geld en tijd voor mij geen issue meer zijn (het kost mij geld en veel vrije tijd he vandaag), wil ik mijn standpunt graag herbekijken.

 4. Nog leuker zou zijn dat mijn naam correct werd gespeld.
  Moet zijn Ivan D’haese.
  Al ben ik het in wezen al een beetje gewoon: eigenlijk went het nooit…

 5. Ik heb het boek van Valère Awouters gekocht en is echt een aanrader om meer te weten te komen over Digitale Didactiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.