Podcast 1: De bloggende klas

Bloggen, podcasten, wiki’s, elektronische leeromgevingen, social bookmarking… Nieuwe technologieën doen ook in het onderwijs hun intrede. Maar hoe begin je er aan?

De eerste podcast op Edublogs.be heeft als onderwerp “Bloggen in de klas”. Ik ben op bezoek geweest bij een leerkracht uit het Lager Onderwijs van het Sint-Paulus uit Gent. Ewan Claeyssens blogt al enkele maanden samen met zijn leerlingen, de klas 5DD.

Ewan vertelt ondermeer wat hem geïnspireerd heeft om te starten met bloggen en welke stappen daar technisch voor nodig waren. Hij bespreekt belangrijke aandachtspunten zoals de privacy van de kinderen (publicatie & minderjarigen), de impact van het bloggen op het gedrag van de kinderen en onverwachte gevolgen (zowel positieve als negatieve). Ook een aantal praktische zaken komen aan bod: gebruik van de weblog, introductie van de weblog in de klas, de relatie ouders-collega’s-directie, publiciteit rond de weblog en de bestemming van de klasblog op het einde van het schooljaar.

Uit de klas zelf laten we Tessa en Nicolas aan het woord. Tussendoor hoort u de kinderen van klas 5DD zingen.

Deze podcast is geschikt voor iedereen uit het onderwijs die graag meer wil weten over het onderwerp. De leerkracht en de leerlingen vertellen hun verhaal zoals zij dat vandaag beleven.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Hoe kan ik nu de podcast beluisteren?
Deze podcast is ongeveer  40 MB groot. U kan de podcast downloaden of onmiddellijk beluisteren via onze geluidsspeler (bovenin deze post).

Over deze podcast:
Bij deze wil ik Ewan en zijn klas bedanken voor hun openheid en medewerking.
De montage werd volledig verzorgd en mogelijk gemaakt door Meneer Doppler.
De geluidskwaliteit staat nog niet op punt. Wij zijn ons daarvan bewust en hopen dat er in de toekomst sponsors hierbij willen helpen.

Meer info over bloggen en podcasts:
Wij zullen in de toekomst meer info verzamelen en aanbieden. In afwachting daarvan verwijs ik naar eerdere posts die ik geschreven heb over bloggen en podcasten.

Auteur: Smetty

Admin, coördinator en verantwoordelijke uitgever van deze weblog. Onderzoeker (PhD) en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. Volg Smetty op Twitter (als drsmetty) of als teammember van de Tech45 podcast.

13 gedachten over “Podcast 1: De bloggende klas”

 1. Proficiat voor deze podcast!
  Geeft een zeer realistisch beeld van wat er mogelijk is met een klasblog. Als experiment kan dit zeker tellen en hopelijk krijg je volgend jaar (massale) navolging, Ewan.

  En wat de spelling betreft: dat blijft een probleem, ook bij studenten in het hoger onderwijs…

 2. Beste vijfdeklassers,

  Heel tof hoor zo eens onze vijfde klas op een andere manier te zien ! Ik vind het heel positief dat jullie zich via deze moderne weg leren manifesteren. Computer als mediamiddel is namelijk niet meer weg te denken en zou wellicht in jullie verder leven een belangrijke rol kunnen spelen.

  Doe dus maar goed mee en leer ! Besef dat jullie geluk hebben dat meester Ewan jullie meeneemt en op weg zet binnen deze computerwereld. Je zal hem nog dankbaar zijn daarvoor.

  In elk geval nog veel plezier ermee !

  Mevrouw Ann

 3. Dikke proficiat met het aandurven en realiseren van zo’n initiatief… Hopelijk werkt het inspirerend naar andere leerkrachten en klassen toe !!

  Hilde

 4. Proficiat Cindy
  We zijn klaarblijkelijk in snelheid gepakt om de eerste podcast op edublogs te zijn.
  Het resultaat valt hoedanook best mee. Ook voor de kinderen moet het een heuse ervaring zijn, zichzelf op internet te horen zingen.

  Tot binnenkort voor de 2de podcast.
  Ivan

 5. @Ivan: ik heb Ewan vervroegd voor de leeuwen gegooid naar aanleiding van het Digikids event.

  Normaal verklap ik mijn podcasts niet vooraf. 🙂

  Sinds vandaag is zelfs podcast nummer 3 in het zicht… (als de toekomstige gast dit leest: Ssssjjjjttttt, niet verklappen).

 6. Ik ben meester Ewan heel erg dankbaar voor wat hij mijn zoon en de andere kinderen meegeeft.
  Het gaat niet alleen om het communicatieve maar ook om het creërende aspect.
  Je loopt warm voor iets en je gaat er voor. Je neemt initiatief, ook al is er niemand je voor gegaan.
  Je leeft !
  Mijn zoon zit echt goed in zijn vel, is content, is creatief…
  Hij heeft ‘ veel ‘ geleerd dit schooljaar van een wijs man.
  Nogmaals dank voor je lichtend voorbeeld en natuurlijk ook proficiat met de blog en alle fijne uitlopers ervan.

  Prettige vakantie.
  Hilde

 7. Aah! Het podcasten begint een beetje vaart te krijgen in het onderwijs!
  meester Ewan, hartelijk bedankt voor het vermelden van ons klasblog en podcast.
  Ik heet echter niet meester Mees, ik heet meester Maarten, mijn leerlingen noemen me echter Mees als afkorting van meester 🙂
  Veel succes met jouw klasblog!

  Maarten Hendrikx
  http://www.mees.ws
  http://www.lezzplan.net

 8. Ik vind het echt fantastisch wat meester Ewan dit jaar allemaal heeft verwezenlijkt. Mijn zoon is van kind geevolueerd naar een bewust jong mens.

  Ook op het gebied van internet kwamen enorm veel aspekten aan bod.
  Mij bleef vooral het belang van controle en ethiek op internet bij, daarin ook de uitwisseling naar de ouders toe. Ook daarin heeft meester Ewan zeker fantastisch werk geleverd.

  Dank u meester Ewan, u bent echt “the right man on the right place”!

  Tanja Buyst

 9. Beste,

  Het kan aan mijn vrijdagnamiddagdipje liggen, maar ik lees op jouw blog
  allerlei interessante info over podcast en beluisterde er ook één op
  edublogs, maar hoe maak je nu zo’n geluidsbestand aan? Het gaat duidelijk
  om een opname. Kan je die met je pc maken? Is dat dan dadelijk een mp3 of
  moet je nog converteren? Kortom, ik ben dus op zoek naar manieren (liefst
  gratis) om met je pc zelf geluidsbestanden te maken en liefst in mp3.

  Hopelijk is dat niet teveel gevraagd, zo vlak voor het weekend…

  Groeten,

  Petra

  P.S. Je uitleg over podcast is trouwens heel erg duidelijk en de edublog
  zit ook fantastisch in elkaar, het wordt voor mij zeker een nieuwe
  inspiratiebron!

 10. Petra via email geantwoord, maar voor wie interesse heeft in podcasten:

  Een podcast is meestal een opname. In principe kan dit een opname zijn op je PC of via een opname toestel (heel vaak mp3 spelers). Gebruik je een pc en neem je alleen je eigen stem op, dan is een headset met microfoon vaak al voldoende. De opname doe je dan via software, zoals bijvoorbeeld het gratis programma Audacity(www.audacity.com). Veel podcasters maken gebruik van het programma Skype voor een opname met meerdere personen. Een andere optie is een mp3-speler met ofwel een ingebouwde microfoon, ofwel gebruik je een externe micro. Ik heb ondertussen ook een mixer erbij gekocht.

  Opnemen doe je meestal onmiddellijk in mp3, maar in bijna 99% van de gevallen zal je toch ook aan montage willen doen. Ook dat kan via Audacity of een Adobe Audition 1.5 (betalend).

  Ik verwijs iedereen graag naar mijn eigen weblog (www.smetty.be) waar ik in het lang en het breed over mijn podcast ervaringen vertel, alsook over podcasten in het algemeen.

  We zullen er op edublogs.be zeker nog op terug komen. Zowel qua technologie als inhoudelijk, want ik ben hier niet de enige podcaster in da house.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.