Education, eLearning

Waarom gaat een leerkracht uit België naar de US om daar een paar dagen in hun onderwijs mee te draaien. Misschien heeft België dan toch niet het beste onderwijssysteem van gans de wereld. Of misschien moeten we niet alles geloven wat er over ons onderwijs wordt gezegd. Dat moeten we zeker niet en we mogen zeker niet blijven staan waar we nu staan, anders geraken we hopeloos achterop met ons onderwijs.

Je kan kinderen allerhande leerstof aanbieden, ze iets wiskundig laten oplossen, leren lezen en schrijven, maar onze basis competenties zijn we wel vergeten: hoe gaan we met elkaar om. Onze leerlingen zitten nog te veel op hun stoeltje en knikken braafjes ja als de juffrouw of meester de les geeft. Zijn er enkelen die een kritische vraag willen stellen, dan worden ze terug gefloten in de groep. Leren moet, een visie hebben niet. Dat ondervind ik meermaals in ons onderwijssysteem. Dan maar gepakt en kijken hoe het elders is.

Ik kwam terecht in een school in Anaheim, Californië, US. Geen gewone school, maar een school met blinde en slechtziende kinderen. Het eerste wat me opviel was dat ze les liepen met “gewone” kinderen en dat ze computerles kregen van een Juf Carol Anne. Computerles met blinden, niet alleen Braille, maar ook video montage en muziek maken met de computer. Video zou je zeggen, maar ze zien bijna niets???

En toch is het mogelijk. “the children have no sight, but what they have is VISON” en daar draait het om “VISIE”, een Visie om het te maken in deze wereld, een visie om het gebruik van ITC als een hulpmiddel te zien.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik Carol Anne al een tijdje kende van ons project “ROCK OUR WORLD”, een wereld project met 7 scholen in 6 continenten. Dit project startte in Californië. Een muziek stukje werd de wereld rond gestuurd en iedere school plaatste er een ander muziekje op. Zo kregen we 7 unieke muziekstukjes. Daar bleef het niet bij. Ook werd er aan videoconf. gedaan en werden er filmpjes gemaakt met iMovie. Recepten en snoepjes vlogen de wereld rond en in december was het familie dag.

Alle scholen kwamen samen overdag, ’s nachts en in de ochtend om samen een TV uitzending te maken LIVE vanuit Californië dat werd bekeken door zo’n 100 miljoen mensen. Alleen in België bleef het stil op de buis. Een eenzame krantenreporter was aanwezig en had dus ook een primeur: de eerste maal in de geschiedenis dat zoiets gebeurde. De rest… had geen zin om te komen, want het was toch maar iets met kinderen, een ver van mijn bed show. Onderwijs ligt niet zo goed in de markt, alleen als de leerkrachten staken hoor je het.

Dat is dan VISIE. In België hebben ze geen VISIE voor morgen en dat is spijtig voor ons onderwijs. Ik probeer in mijn school een VISIE voor morgen op te bouwen, met Video conf. over gans de wereld. TV broadcasting in de klas over internet. Het maken van video spots over de school, over hun eigen cultuur. Ze leren praten met anderen, een open cultuur laten opbouwen. Leren van de onderlinge verschillen, en die zijn echt niet zo groot. Uitwisselen van leerkrachten over het internet, virtuele school, elearning.

Dit gebeurt al jaren bij mij in de klas. En ik was zeer blij om het ook in de US te zien. Daar praten leerlingen met elkaar, zitten ze niet in een hokjes systeem, klassen zonder muren. Dit is zeer belangrijk voor ons, want onze kinderen van vandaag zijn de bestuurders van morgen. Laten we ze leren met elkaar te praten en hun werelden ruim te zien.

Website van ROCK OUR WORLD

Auteur: LucasVDP

Teacher, Graphic Design and Multimedia. ADE Europe Coordinator Apple. eLearning and Global Learning Believer that there is an other way to say "Hi"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.