Inzetbaarheid van blogs in het onderwijs

In het maartnummer van OnderwijsInnovatie gaan de auteurs Sybilla Poortman en Peter Sloep in op het fenomeen “bloggen” in het algemeen en op edublogging in het bijzonder. Het gehele artikel kan je nalezen op de website van het Nederlandse tijdschrift. Het interessantste aan het artikel leek me het stukje over de inzetbaarheid van weblogs in het onderwijs. Volgens de auteurs moet daarvoor minstens één van de volgende voorwaarden vervuld zijn:

“1) er wordt aangesloten bij de behoefte aan groepsvorming, of 2) zorgvuldig
formuleren en argumenteren is gewenst, of 3) de beschikbaarheid van een verslag
van gebeurtenissen is belangrijk.”

De auteurs vinden ook dat een (didactisch verantwoorde) weblog niet noodzakelijk het meest geschikte middel is om informatie te vergaren: daar dienen zoekmachines voor. Een edublog is wel geschikt als de informatie eerder “problematiserend” wordt voorgesteld en verwerkt. Vooral voor actuele problemen en in elektronische portfolio’s is een blog inzetbaar: voor de (zelf)reflectie achteraf kan een blog een meerwaarde bieden.

Vooral de laatste zinnen van het artikel onthoud ik:

“Bloggen is een jong verschijnsel, bloggen in het onderwijs dus ook. Ongetwijfeld
zal veel van wat in dit artikel staat, binnenkort achterhaald zijn of anders
uitpakken dan wij nu denken. Laat dat geen reden zijn om het gebruik van blogs
in het onderwijs niet nader te verkennen. Blogs zijn een vorm van sociale
software. Met de toenemende impact die het internet op onze samenleving heeft,
en dus ook op het onderwijs, zal sociale software een steeds belangrijker rol
gaan spelen. Experimenteren met blogs is een manier om op die rol zicht te
krijgen.”

We zouden het zelf niet beter kunnen verwoorden…

Auteur: Geert

 • Licentiaat in de Taal- en Letterkunde: Germaanse Talen.

 • Na een omzwerving van 5 jaar in de privésector (Lernout & Hauspie, toen het nog mocht...; De Wilde CBT, nu eXplio) opnieuw in het onderwijs beland.

 • Sinds 2002: lector communicatie (Duits, Engels, Nederlands) aan de Hogeschool West-Vlaanderen, departement Simon Stevin (Brugge), vooral in de opleiding Bedrijfsmanagement.

 • Verantwoordelijke voor de interne communicatie van het departement, met speciale aandacht voor de communicatie tussen lectoren en studenten (zie ook de studenten site).

 • Oprichter (samen met Isabelle Desmidt) van passito.be: een Project (of Poging) tot Anders Samenwerken en Studeren door Interactieve Taaloefeningen. De bedoeling is om een oefeningenbatterij (d.m.v. HotPotatoes) aan te maken voor Duits, Engels en Nederlands (in een latere fase eventueel ook nog Frans en Spaans).

 • Eigen blog: passito.blogspot.com (nadruk op taal en communicatie).

3 gedachten over “Inzetbaarheid van blogs in het onderwijs”

 1. interessant artikel, wat ik wat jammer vind aan het artikel is dat er naar edublogging enkel op interne toepassingen worden gelet, terwijl net de kracht van een blog is extern te werken.
  een blog voor enkel een klas, of om binnen de klas te werken, vind ik idd soms wat bij de haren gegrepen (een blog van de leraar is daar meestal voldoende voor)
  maar de krecht die er ligt om met andere scholen projecten te doen wordt helemaal niet aangehaald.

  daarbij focus ik graag op de mogelijkheid om bijvoorbeeld een project te doen rond latijns amerika, en effectief contact te hebben met een klas in latijns amerika, via een blog environment.

  of dichterbij: een vlaams en waalse groep die met elkaar communiceert in beide landstalen…

  dan wordt de leerstof ineens een stuk interessanter, lijkt me.

 2. Vandaag in de krant ‘senioren slagen massaal aan het bloggen’. Als onze senioren het kunnen/willen/nuttigvinden, waarom onze onderwijsverstrekkers niet ? 😉

 3. Dank voor de aandacht die aan ons artikel wordt besteed. Mijn adres is overigens http://www.inter-net-viewer.nl/weblog.

  @Ine: er wordt wel degelijk op externe toepassingen gelet! Klik bij het onderdeel ‘Blogs ter kennisdeling’ maar eens door bij de link naar Archinect (www.archinect.com/schoolblog/index.php) waarbij architectuuropleidingen uit verschillende werelddelen hun blogs met elkaar delen. Dat lijkt me precies te beantwoorden aan jouw focus. Bovendien vind ik de blogs voor ‘digital storytelling’ en de toepassingen van blogs als e-portfolio echt niet met de haren erbij gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.