Kansen voor vrije software in het onderwijs

De software waarover scholen beschikken is uitgebreid en divers van aard: bureausoftware, servertoepassingen, edutainment en educatieve software, geïntegreerde elektronische leersystemen, administratieve applicaties, etc. Aan de andere kant is ook het softwareaanbod zeer divers. Naast commerciële software is er ook een ruim aanbod aan freewareprogramma’s en vrije software.

De commerciële softwareleveranciers hebben de weg naar de scholen al langer gevonden. Via gerichte sensibilisering vanwege de Vlaamse overheid werd het freewareaanbod al eerder ontsloten. Maar vrije software in het onderwijs bleef vooralsnog onontgonnen terrein. Nochtans biedt vrije software veel voordelen voor de scholen en is het aanbod op kwaliteitsvlak zeker concurrentieel met de meeste commerciële alternatieven.

In een door het ministerie van onderwijs besteld advies pleiten 5 experts onomwonden voor de introductie en integratie van vrije software voor educatieve doelen. “Er bestaan geen gegronde redenen meer om een (op termijn doorgedreven) invoering van vrije software in het onderwijs nog langer uit te stellen. Dit moet in de eerste plaats gebeuren door stimulering en niet door verplichting.”, zo luidt de slotconclusie van het advies aan de onderwijsminister.

Binnenkort start de Vlaams overheid daarom met een grootschalige campagne om vrije software bekend te maken. Er verschijnen 2 publicaties en een CD-ROM, er komt een conferentie in het najaar en via de website van Klascement wordt momenteel gewerkt aan een vrije software leermiddelendatabank. Het advies werd inmiddels als discussietekst gepubliceerd. Maakt vrije software in het onderwijs een kans? Geef uw mening, discussieer mee. Info, advies en mailinglist vindt u op vrijesoftware.klascement.net

Auteur: Jan

Studeerde Moraalwetenschappen te Gent. Werkt sinds 1998 op het departement Onderwijs en is er verantwoordelijk voor de coördinatie van het ICT-beleid. Is afgevaardigde van de Vlaamse overheid in het European Schoolnet en de werkgroep DELTA van de Europese Commissie.

2 gedachten over “Kansen voor vrije software in het onderwijs”

  1. Vrije software is er wel degelijk en deze is dan ook GRATIS bij elk Apple systeem dat je aanschaft.
    iLive: iMovie, iChat,iCall..,voorvertoning,tekstverwerking enze enz. OOk natuurlijk OSX het besturings systeem van Apple. Wil je nog verder gaan kan je putten uit de duizenden programma’s geschreven in Unix of Linux die zonder of met een lichte aanpassig werken onder OSX. Open Office, RagTime zijn hier enkele voorbeelden van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.