‘Blog’ was het meest opgezochte woord van het jaar 2004 volgens Merriam-Webster. In 2005 lijkt de vraag niet langer te zijn ‘wat is een blog’ maar wel ‘waarom moet ik bloggen’. Wie blogt er waarom?
Een weblog zorgt ervoor dat het bedrijf ‘een gezicht’ krijgt. Zelfs een bedrijf als Microsoft is erin geslaagd sympathiek en menselijk over te komen met de ‘objectieve’ blog van een van zijn werknemers. Robert Scoble becommentarieert op een nuchtere manier (met zelfrelativerende humor) ontwikkelingen binnen en buiten M$. Blogs zorgen voor gratis reclame en gratis feedback van de klanten. Niet een of andere onpersoonlijke persmededeling maar wel het bedrijf door de ogen van een sympathiek personeelslid. Leuk meegenomen!
Individuen bloggen
Jongeren bloggen. Ouderen bloggen. Geeks bloggen. Dichters bloggen.
Een blog geeft je de vrijheid om op een leuke, gemakkelijke en laagdrempelige manier je ding te vertellen. Schrijf en je zal gehoord worden! Fotoblogs staan je toe je mooiste vakantiekiekjes aan de wereld te tonen, of je favoriete stad in beeld te brengen
Blogs laten je bovendien toe als individu je eigen persoonlijke visie op de wereldgebeurtenissen te geven… Sommigen beweren zelfs dat blogs de journalistiek zoals we het nu kennen, dramatisch beïnvloeden (Live From Baghdad, en niet “uw CNN reporter ter plaatse bij de GI’sâ€, wel “het leven zoals het isâ€). De persdienst van het Witte Huis laat zelfs een blogger toe tussen de conventionele nieuwsdiensten.
Edu – blogt !
Onderwijsondersteuners bloggen: Vlaanderen is al zo klein, waarom blijkt het dan zo vaak zo moeilijk de aanwezige expertise te delen, netwerken te bouwen, informatie uit te wisselen? De Nederlanders gaan gezellig in groep naar de Educause conferentie, bereiden alles keurig voor, schrijven acheraf een verslag, en zorgen ervoor dat er vrolijk geblogt wordt over heel het gebeuren zodat de kennis overal (langzaam) doorsijpelt.
Leerkrachten bloggen, en houden op die manier dagboeken bij met hun klasactiviteiten… Via RSS is alles keurig syndiceerbaar (bvb naar de eigen digitale leeromgeving) zodat studenten mooi op hun gepersonaliseerde nieuwslezer alle laatste opdrachten, berichten en nieuwtjes van al hun vakken krijgen.
Studenten bloggen, en kunnen op die manier hun ‘opdrachtjes’ niet enkel voor die ene leerkracht neerpennen, maar ineens voor de hele wereld. Op evidente wijze is het interessanter iets voor een breed publiek te schrijven, dat bovendien kan doorlinken, feedback geven, en een eigen inbreng kan doen. Studenten kunnen hun eigen blog gebruiken als portfolio instrument: ze houden op die manier bij wat ze leren en hoeveel slimmer ze geworden zijn.
Bovendien (en doen we het daar niet voor?) worden we met z’n allen misschien zelfs slimmer door te bloggen.
Mooi overzicht.
Waarom gebeurt er zo weinig op Vlaams edublog gebied?
Ik heb mij die vraag deze week ook gesteld toen ik de belangrijkste bronnen uit het Vlaamse onderwijsveld doorliep. Ik heb geen enkele site met een RSS feed gevonden bijvoorbeeld. Daar moet het nochtans gebeuren, want zij hebben de lezers…
Goeie vraag!
De onderwijs-ondersteuners bij de erasmushogeschool, bvb, bloggen wel (http://www.icto.be), maar dit zijn zowat de enigen voor zover ik weet. Blijkbaar zijn blogs nog niet voldoende bekend als ‘kennismanagementstool’ in Vlaanderen.
Toch teleurstellend te zien dat we in Vlaanderen voortdurend achter de feiten hollen… Zie bvb het Engelse Department for Education and Skills, die in hun e-doelstellingen zeer ambitieus zijn (personal learning, simulaties, levenslange portfolio’s, game based learning… allemaal dingen die hier amper leven staan daar zowaar in beleidsnota’s).
Wood household furniture possesses something really all natural concerning it.
There is this sense of comfort, of attribute and of beauty that may be actually be located in wood
furnishings. Hardwood is actually born coming from the planet.