Gratis software, deel 1: blogsystemen.

Als je met een educatief blog wil beginnen in een school, dan is het eerste onoverkomelijke probleem: welke blogsysteem moet je kiezen?

Hoewel Nucleus en Movable Type en consoorten bijzonder uitgebreid zijn, toch zijn ze absoluut niet eenvoudig om te installeren. Je hebt bovendien een eigen hosting service nodig met de nodige technische vereisten. Enige programmeerkennis is vaak vereist, en dan zijn de systemen zeker interessant om voor groepen te gebruiken. Toch is het een hele opdracht iets dergelijks op poten te zetten voor een klas.

Een geintegreerde combinatie van hosting en blogsysteem zijn daarom vaak interessanter.
Zij laten ook meestal toe met eenvoudige template systemen te werken, voorzien door de hostingprovider, waardoor er nauwelijks technische kennis vereist is.

Oplossingen zijn er bij de vleet.
Ik zweer bij TypePad, al is dat helaas geen gratis oplossing.

Wel gratis:
Blogger
Gekend voor zijn eenvoud in activatie.
LiveJournal
Deze freeware heeft leuke bijkomstigheden die community versterkend werken.
Fotolog.net
Specifiek voor photoblogging services
BlogSpirit
Een gratis bloggingservice met de opmerkelijke ‘community’ feature, waarbij posts in een communityblog terecht komen. Perfect voor een klas bijvoorbeeld.

Wil je meer oplossingen? Een kort overzicht kan je hier terugvinden.

En ik ben zeker dat er nog een resem tips zullen volgen in de comments van deze post.
Voeg gerust jullie eigen ervaringen en tips toe.

4 gedachten over “Gratis software, deel 1: blogsystemen.”

 1. Maarten Schenk zal het graag horen…
  vergeet WordPress niet (software van deze weblog)…
  of is dat voor in deel 2? 🙂

 2. Als je een kritische massa wil bereiken van edubloggers, zal je m.i. de technische drempel zeker niet te hoog mogen maken. Vandaar dat beginners wellicht het meest gebaat zijn met systemen zonder al te veel toeters en bellen. Wat dat betreft, denk ik dat Blogger op dit moment zowat het meest gebruiksvriendelijk is.

 3. Ik hoor het inderdaad graag 🙂

  Toch even verduidelijken: Movable Type is niet echt zo moeilijk om te installeren als wel eens wordt beweerd. Zelf ben ik een slecht voorbeeld, want ik doe het wel vaker, maar ik zet een Movable Type op in minder dan vijf minuten.

  Het kan inderdaad langer duren als er zaken op de webserver ontbreken, maar bij de meeste webhostingpakketten is alles aanwezig wat je nodig hebt. Binnenkort publiceren we trouwens lijstjes van hosters die ‘Movable Type ready’ zijn op onze site.

  Voor Movable Type zijn er zelfs speciale educatieve licenties voorzien aan verminderde prijzen, en het is ook mogelijk om de installatie door iemand van Six Apart te laten doen tegen een vergoeding.

  Had ik trouwens al gezegd dat Movable Type in het Nederlands bestaat, en dat er ook ondersteuning is inbegrepen in de licentie (ook in het Nederlands)?

  Maar genoeg reclame gemaakt voor Movable Type 😉

  TypePad en LiveJournal zijn eveneens prima oplossingen, en allebei ook van Six Apart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.